17 Mayıs 2015 Pazar

Türkiyede Yetiştirilen Ayva Çeşitleri ve Özellikleri



Türkiyede Yetiştirilen Ayva Çeşitleri ve Özellikleri


Bardak Ayvası; özellikle Kocaeli bölgesinde yetiştirilen bir çeşittir. Bağlar arasında bu ayvaya kirazlar ile birlikte rastlanır. Meyvelerinüzeri sıktüylü, eti gevrek, sulu ve mayhoştur.Eylül sonlarında toplanarak hevenk yapılır ve uzun bir süre kilerde saklanır. Ağacı çoğunlukla tek gövdeli, orta irilikte (3 -4 m) ve verimlidir.

Demir Ayvası; bu çeşidin meyveleri ekmek ayvasına göre küçük şeklide toparlaktır. Meyve eti çok sıkı olduğundan bu ad verilmiş olsa gerektir.Meyve yeşilimtırak san renkte, tüysüz, parlak, eti sert, sulu, mayhoş ve boğucu değildir.Ekim ayında olgunlaşır.Ağacı orta kuwette olup çok gövdelidir. Ağaçları önce dikine büyürlerse de meyveye yattıktan sonra dalları sarkmaya başlar.


Ekmek Ayvas ı:Bu çeşidin aynı ad altında tanınan bir çok tipleri vardır.Bu tiplerde meyveler gerek tat ve gerekte büyüklük bakımındanfarklılık gösterir.Esastipiteşkileden Ekmek ayvalarıgüzel sofralık ve mutfaklık meyvelerdir.Bunlardameyveler: iri ve gösterişli, sap tarafı dar, kann kısmı geniş, kabuk sarı renkte, üzeri hafif havlı, kalın, meyve eti; gevrek sulu ve mayhoştur. Kocaeli bölgesinde Eylül sonlannda toplanan meyveler Şubat ayına kadar saklanabilir. Ağacı, orta kuwette büyür, seyrek  dallır, verimlidir.Ekmek  ayva  fidanı , hemen  hemen her türlü anaç ile uyum sağlmaktadır.


Limon Ayvası:Piyasalarda aranan bir çeşittir.Meyveler toparlak, sap tarafına doğru uzunca, kabuk limon sansı renginde, havlı,kalın ve sert, eti;sarımtırak, gevrek, bol suluve mayhoştur. Eylül sonlarında olgunlaşan meyveler Aralık ayına kadar saklanabilir. Ağacı,  orta kuwette gelişir, önce dikine büyür, ağaç yaşlandıkça  dallarda sarkmaya    başlar.


Eşme Ayvas ı:Yetiştiriciliği son yıllarda Marmara bölgesinde yaygınlaşmıştır.Orta- iri, iri,yuvarlak geniş karınlı, sapadoğru daralır. Meyve eti gevrek sulu, mayhoş, boğucu değildir.Sofralık değeri yüksektir.Uygun koşullarda Şubat - Mart1  a kadar saklanabilir.Eşme ayva fidanı, hemen hemen her türlü anaçla uyum sağmaltadır.

Şekergevrek :Meyve iri düzgün şekilli, karın tarafı şişkin, sap ve çiçek çukuruna doğruna doğru dardır.Meyve kabuğu ince, gevrek, suluve hafif mayhoştur.Ekim ayının ilk haftasında hasat edilir.

Altın :Meyvesi çok iri ve sap tarafında belirgin boyun vardır. Kabuk koyu sarı renkli, üzerinde parçalı pas lekeleri bulunur. Meyve eti altın sarısı renkte, az sulu fakat boğucu değildir.

Tekkeş :Meyveleri iri, gösterişli, ince kabuklu, gevrek, sulu,mayhoş ve verimli bir çeşittir.Meyve kabuğu parlak san renkli, ince tüylü ve  meyve eti gevrektir. Bu çeşitlerin haricinde;  Havan, Gördes,  Beyaz, Viranyadevi , Bencikli çeşitlerimiz bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder